Fremo Moduler‎ > ‎FREMO Moduler‎ > ‎

Modulbyggetips

Først vil jeg anbefale en ramme med fire sider..
10mm krydsfiner til siderne. Samles med trælim (snedkerlim, hvid lim) og skruer og en liste i hjørnerne (f.eks. en 20mm x 20mm liste). Husk at bore for. Du kan med fordel benytte en hjørne skruestik til samling af hjørnerne. Vær opmærksom på at det hele står plant.

Endeprofilerne skal så evt formes så du følger en modulstandard - ellers måske bare tag højde for landskabets form, togskinner er ofte lagt på en lille forhøjning med en grøft på den ene side.

Der hvor sporet skal ligge ville jeg bygge en "vej" af krydsfiner - du kan godt spare på tykkelsen her hvis du understøtter med et par tværpinde på midten.

Under sporet males med en jord/mørk farve. Hvis der kommer huller i ballasten syner det ikke af så meget.

Nu er det tid til at proppe flamingo i. Hvid lim igen. Store stykker, lad det evt rage lidt op der hvor du gerne vil ha form på landskabet.

Nu former jeg landskabet med kniv, fil, sav. Limer flamingo stykker på hvor der mangler.

Når det hele er tørt smører jeg letspartel (sandspartel) på. Det købes i 10 liters spande og er klar til brug. Det fås i fin, mellem og grov. Jeg bruger mellem (fordi det var hvad der var i kælderen). Jeg smører på med en svamp. Det skjuler alle sprækker og revner og gir' en grov overflade som minder om jord/klippe. Man kan trække klippeformationer med svampen eller glatte pænt. Lidt vand kan opløse og glatte. Det hele tørrer og bliver sten hårdt.

Så lægges spor. Her kommer det an på hvilke skinner du benytter. Jeg bruger peco flex skinner. Først fikserer jeg med små stykker dobbeltklæbende tape og når jeg så er tilfreds sømmer jeg.

Så males hele landskabet med en grund farve. Jeg har en lys/beige/sand farve - almindelig helmat vægfarve fra den lokale farvehandler. Det er lettere at gøre landskabet mørkere ende lysere derfor starter jeg med en lys farve.

Hvis nogle flader set lidt døde ud drysser jeg sand i den våde maling og maler over igen når det er tørt.

Så blander jeg på frihånd farver til klippe, sand, græs og maler med meget våd pensel så farverne flyder naturligt sammen.

Indimellem tørbørstes med hvid eller en lysere nuance af en farve for at skabe spil i farverne.

Så er det tid til græs (jeg ønsker mig en grassmaster). Igen hvid lim i tyndt lag og drys græsset på. Så kommer forskelligt skum-produkt, "flock", osv. Hvis du har meget løst fnuller kan et skud hårlak hjælpe.

Til sidst træer, her skal du vælge nogen som er flotte og passer til din geografi. Hellere 4 velplacerede flotte træer end 100 billige grantræer lavet af grøn tørresnor.

Lim til ballast: Jeg har en gammel 5 litersdunk som der har været sprinklervæske i engang. Så køber jeg en bøtte hvid snedkerlim på 0,75 liter, det billigste jeg kan finde. Det ryger ned i dunken. så fylder jeg den tomme limbøtte med vand 4 gange, ned i dunken til limen. Så går jeg i køkkenskabet og tager en skvis afspændingsmiddel til opvaskemaskinen ned i dunken. Låget på og ryst som bare ...... indtil du har en jævn konsistens. Nu har du næsten 5 liter lim til ballast, sand grus, osv. Det skal så over på mindre beholdere for at du kan styre det ud de steder du skal bruge det.
Comments