Fremo Moduler‎ > ‎FREMO Moduler‎ > ‎

Fremo N grupper

For at vælge en standard for N modulerne, har jeg undersøgt de forskellige grupper. For at vælge har jeg anvendt følgende betragtninger:

  • Da det skal være digital drift er Fremo-N ikke valgbar
  • Da Danmark skal være tema, er AmericaN ikke valgbar
  • Da det skal være Epoke V, er fiNescale ikke valgbar


Derfor er det kun N-RE som kan vælges, så dette er hermed valgt.


Desvære køre den store danske N-RE gruppe med Epoke 4, så skal jeg deltage i denne vil kun mine landskabs og lokalbane moduler kunne anvendes, og ikke meget at mit materiel.


Her er information om grupperne fra FREMO-net.eu:

I FREMO er der opstået forskellige grupper, som bygger spor-N-moduler og laver fælles drift på træf såvel også alene. Denne oversigt skal præsentere de enkelte grupper, samt deres fællesheder og forskelle.

Fællesheden

De enkelte grupper bygger moduler med 9mm normalspor, målestok 1:160. Der er kun taget små tiltag til smalspor. Den grundliggende opbygning - højde, sporlejet og afstand, elektricitet - er på modulerne den samme, således kan alle landskabsmoduler indsættes efter behov imellem de enkelte grupper. Modulerne viser sommervegetation og de fleste moduler er opbygget med ret lav højdeforskel i landslige omgivelser. Driften foregår efter køreplan med fragtkort. Fælles drift med fragtoverførsel imellem de enkelte grupper er eksempelvis muligt.

Forskellene

Ved udmåling af hjul-skinne-systemer er der graverende forskelle imellem de enkelte grupper. Ligeså bliver den analoge eller digitale drift foretrukket og forbilledets grænser bliver smallere eller bredere. Forskellene bliver efter præsentationen af de enkelte grupper nærmere opsat i en tabeloversigt.

De enkelte grupper

Fremo-N

Den oprindelige skala N i FREMO er Fremo-N. På normen fra Fremo-N baserer alle senere opståede grupper sig. I Fremo-N kører med analoge køretøjer på Code-40*-spor med højde nedjusterede sporkrans. Der køres fortrinsvis med Faulhabermotorer i lokomotiverne. Der kobles med standardkobling. Ved landskabsbygning ses gerne rigtige situationer fra forbilledet.

fiNescale

Denne gruppe opstod ud fra ønsket, om at køretøjer, herunder især at forfine hjulene og dermed opnå en bedre forbillede virkning. Spor og mange køretøjer opstår i selvbyg eller bygges tilsvarende om. Der køres på Code-40* eller endnu finere spor, med digital styrede køretøjer, som er udstyret med Magnet-Feld-Kobling (MFK). Ved modulbyg bygges helst rigtige situationer fra forbilledet.

N-RE

Ved N-Normalspor-Europa er det driftsmæssige aspekt i højsædet, det lægges megen vægt på forbilledenært drift. Lokomotiverne er digitaliserede og kører på Code-40* eller Code-55** spor. Der kobles med standardkobling.

americaN

americaN-Gruppen, som har taget det nordamerikanske jernbanelandsbak til sig, benytter de samme modul-angivelser som N-RE. Afvigende er selvfølgelig landskabsbygning og de benyttede køretøjer, såvel brugen af Micro-Trains-Klauen-Kobling.

*) Code-40-Profil er 1mm høj.

**) Code-55-Profil er 1,4mm høj.

Oversigt over N-Grupper i Fremo

Oversigt over N-Grupper i Fremo
Gruppe Fremo-N fiNescale N-RE americaN
Sporvidde 9mm 9mm 9mm 9mm
Sporsystem Code 40 Selvbyg Code 40 med smallere rillemål Code 40 eller Code 55 Code 40 eller Code 55
Hjul NEM med 0,6mm sporkrans 1,3mm bred med lille sporkrans NEM Foretrukket low-profiler med 0,45mm sporkrans
Kobling Standard MFK Standard Micro-Trains
Elektrik Analog med blindledning DCC DCC DCC
Foretrukne forbillede Tyskland Epoke 3b Europa, Epoke 3-4 Europa, Epoke 2-5 Nordamerika, overgangstid Damp-Diesel til idag
Orientering Forbedret motor, sporbyg, Landskabsbyg Selvbyg med størstmulig forbillede lighed Drift, omfangsrig togdrift Drift, omfangrig togdrift
Smalspor ja, 6,5mm sporvidde ja, 6,25mm sporvidde ja, 6,5mm sporvidde nej
Comments