Fremo Moduler‎ > ‎Banens Layout‎ > ‎Faste Moduler‎ > ‎

Modul Kurve

Dette modul udnytter den sparsomme plads til at lave en skarp 9" (radius på 228mm) kurve igennem Gribskov.

Kurve skjules mest muligt af træer, så modulet mest fremstår som blot en skov.

Modulet forbinder Tidvildeleje og Gilleleje sporene ud af Kagerup station, så man kan vende et tog. Kurven sørger også for at banen bliver "rund", så den kan anvendes til test og indkøring af materiel.

Modulets front afrundes så det passer med linjerne i Kagerup modulerne, og modulet opbygges med samme tykkelse, igen for at give en harmonisk sammenhæng.

Træerne laver jeg selv og den skal som i forbilledet være en blanding af nåle og løv træer. Træerne laves og stilles tæt, for at kunne skjule sporet så meget som muligt.

Elektronik
Sporet på modulet holdes elektrisk adskilt fra Kagerup modulets spor, da det er et krav i Fremo standarden. Sporet forsynes gennem elektronik, der automatisk polvender spændingen ved en eventuelt kortslutning. Forsyningen laves så den ligger i Kagerup stationsmodulet, og trækkes ind igennem hullerne som skal være i et standard Fremo endestykke.

Modulkassen
Kassen er opbygget i gitterkonstruktion, på samme måde som Fremo modulerne. Gitterkonstruktionen skønnes at være stærk og stabil nok til at kunne holde sig selv og yde understøttelse til Kagerup Stations modulerne.

Jeg har valgt ikke at anvende en plade, da skovbunden på modulet skal være lettere kuperet.

Modulet fastgøres til begge vægge.

Status og Plan
Modulet er planlagt med byggestart i Q3 2010

5. August 2010
Kurve modulet er tegnet op på en MDF plade så jeg har dette referencepunkt under hele byggeprocessen. Så er de første to sidestykker skåret ud, og jeg er i gang med at lave den ene af de to Fremo forbindelse til Kagerup Station modulet (N-Kgg-2). Under konstruktionen har jeg dette modul tilgængeligt så jeg hele tiden kan sikre mig at de kommer til at passe sammen.

Specielt gitteret skal tilpasses meget, selv en halv millimeter for lange afstivninger - giver en forkert vinkel og hele stationen kommer til at ligge forkert.

Tegningen mangler en del vinkelangivelser, men heldigvis kan jeg finde nogle af disse på tegningerne fra det tilstødende moduls tegninger.

6. August 2010
Så er de to Fremo endestykker, det lille mellemstykke, samt det lange bag-endestykke på plads.

Mellem disse har jeg fået opbygget et gitter af høvlet forskallingbræder. Det lige sidestykke er skåret ud, men mangler at blive monteret.

Sidestykkerne bliver skruet sammen med gitteret, og da gitteret ikke er ret højt er denne fastgørelse kun i bunden af siderne. Dette giver modulet en lille fleksibilitet i de lodrette sider, så jeg er sikker på at modulerne kan skrues tæt sammen.
7. August 2010
Sidestykkerne er nu monteret, hvor specielt den buede forkant krævede noget justering.

Der er nu skåret huller i Fremo forbindelserne, og modulet er grov slebet. Efter slibning er modulet grov spartlet så skruehuller og samlinger bliver glatte.
 
Kurvemodulet står forrest, i baggrunden er N-Kgg2 modulet

Jeg har forsøgt at vride modulerne men det er meget stabile og giver ikke efter, så konstruktionen virker efter hensigten.

Til spartling har jeg anvendt snedker spartelmasse, der bliver hård men fleksible, den må jo ikke sprække hvis modulet giver sig i takt med temperaturændringer.

Ved slibning har jeg afrundet alle skarpe kanter, men kun lige så man ikke skær sig.

Modulet får nu lov til at stå indtil jeg har fået ordnet togrummet og værkstedet. Begge steder skal der ryddes op og smides ud da jeg har ophobet store mængder gennem årene.

30. August 2010
Så blev modulet malet på indersiden. Det er malet med en olie farve (mellem grå) for at træet ikke skal optage fugt. Ydersiden males når jeg finder ud af hvilken farve de skal have, farven skal både passe til rummet, og være en der kan bruges hvis modulerne skal ud og køre i Fremo sammenhæng.

Så har jeg savet 40mm styrolit (flamingo) ved at lægge modulet oven på styrolit pladen og så tegne formen af.

Til at skære styrolit, har jeg lavet et værktøj med en tråd som varmes op med en lader til et bilbatteri - men det tager lidt tid at få det stillet op. Så jeg forsøgt noget nyt. Jeg har set at håndværkere skære styrolit med motorsav når huse skal isoleres, så jeg fandt stiksaven frem. Med en fin klinge køre den igennem som om det var smør, og snittet bliver lige, skarpt og kanterne flosser ikke. Det er ikke sidste gang jeg skære på den måde - og så sviner det heller ikke så meget som når man anvender kniv. Glødetråden er naturligvis stadig bedst, men jeg har svært ved at få det lige og følge en streg med glødetråden, og det var super let med stiksaven.

31. August 2010
Af en tynd 10mm flamingo plade har jeg knækket nogle stykker af og limet dem på modulet for at skabe nogle forhøjninger i skovbunden.

Derefter har jeg arbejdet modulet igennem med en kniv for at gøre forhøjningerne mindre firkantet og lave fordybninger i den store plade. Der er ikke meget der i naturen er lige, så derfor har alle områder hvor der ikke skal ligge spor fået en tur.

Jeg har også gjort klar til et lille vandløb og en lille sø. vandløbet går under sporet, så jeg skal have fundet noget jeg kan anvende som rør. Elektrikerrør er alt for store, og sugerør er for lille i materiale tykkelsen, så jeg skal finde noget midt i mellem.

Mens jeg med kniven lavede ujævnheder, holdt jeg støvsugeren i den anden hånd - så hele værkstedet ikke blev fyldt med flamingo kugler.

Da flamingoen skrælles af i store kugler, bliver overfladen mere ujævn end en dansk skovbund, nok mere i retning af svensk klippegrund.

Derfor har jeg valgt at give modulet et tyndt lag med almindeligt spartelmasse. Dette lukker flamingo overfladen og udjævner de værste huller og kanter.

Fra i går hvor modulet kun var en træramme, begynder det nu at ligne et rigtigt modul med landskab. Ja, ok - et goldt og øde sne-landskab ;-)

Næste skridt bliver at male modulet, både uden på kanterne og inde på landskabet. Da modulet er skovbund skal jeg nok male landskabet brunt som grundfarve. Ved skrænter skal der nok svines med sort og på toppen skal der nok svines med grøn i flere nuancer.

3. September 2010
Så blev skovbunden malet, med en Vandyke brun. Igen skifter modulet helt karakter, fra det lyse hvide til en mørk brun.

Jeg har ikke malet hvor der skal opbygges til sporet, så dette ses stadig tydeligt.

I bunden af søen har jeg malet med okker, kobber, og sienna for at give det lidt spil. Derefter har jeg været rundt med en sort farve, nok lige lidt rigeligt - men man skal jo lære.

Søen skal nu have lidt grønne aflejringer langs kanterne, men ellers tror jeg at det meste grønt skal være kunstgræs.

Lokalbanens folk er kommen ud og besigtige røret, der er lagt for at åen kan løbe under sporet.

Der diskuteres lidt hvor der skal gøres plads til fodgængere, da man i forbindelse med byggeriet var nød til at fjerne den gangbro der var på stedet.

I forbindelse med byggeriet skal der også laves to overgange der hvor skovstierne krydser sporet. Nu mangler jeg en god måde at lave skovstier på, det er jo en blanding af grus og tør sammenpresset jord.

Klik på billedet for at se en større udgave.


Landmåleren har nu sikret sig at der er plads til gangbroen, og man er nu klar til at fjerne den dæmning der har holdt vandet væk fra området under nedlægningen af røret.

Nu skal jeg have anskaffet mig noget 3mm flykrydsfiner, så jeg kan lave underlaget til sporet. Selv om dette ikke er et Fremo modul skal det jo have to Fremo standard tilslutninger, og så kan jeg jo lige så godt lave det efter standarden. Det giver mig jo også lidt øvelse for det går løs med de rigtige moduler.

Jeg havde først malet røret i granit, men det blev alt for blankt. Så nu har jeg blandet en grå farve der ligner mere beton.

Farverne er i virkeligheden ikke så mørke som på billedet, men bruger jeg blitz bliver farverne alt for røde. Jeg må spare samme til et bedre kamera.
Ċ
Bo Nørgaard,
20. jul. 2010 23.16
Comments