Tips og Links‎ > ‎Teknik, Landskab‎ > ‎

Træer

Når man kigger på den danske natur, vil noget at det første man får øje på være træer. Har man mange penge kan man købe, har man ikke må man lave det selv. Selv hvis man vil købe kan det være svært at finde pæne træer.

Kan man virkelig lave et træ selv?
Ja man kan, når jeg kan så kan du også. Og det bedste er at dine træer bliver flottere og ligner virkeligheden langt mere end de industrifremstillede træer du kan købe. Skal du købe håndlavede træer i samme kvalitet som dem du selv kan lave, kommer du til at betale en høj pris. Dette skyldes at arbejdslønnen er en meget stor del af træets pris.

Er det ikke svært?
Næ, faktisk er jeg overrasket over hvor enkelt man kommer frem til et flot resultat. Selvfølgelig gør øvelse mester, men selv dit første træ kan bruges (for nogen som en del af en skov i hjørnet af din bane ;-) Jeg er ikke uddannet naturvejleder og min samlede erfaring med haven kan sammenfattes til "slås og holdes nede". Min datter på 8 år ville gerne have endnu et træ på sit ridebane dinorama, og gik i gang efter mine anvisninger. Resultatet er helt imponerende (synes den stolte far), så nu vil hun lave endnu et.

Hvad koster et træ?
Det kan betale sig at lave det selv, ca. 5 kr. pr. stk. hvis man altså ikke regner med en timeløn for ens eget arbejde. Hvis du vil sælge dine træer skal timelønnen med i regnestykket, og så skal du nok ikke regne med et kæmpe marked. Men det er jo svært at prissætte kunst, i sidste ende er prisen for dine træer jo den, som en anden ønsker at betale for dem. Under mere information er også et link til en tysker der tager over 200kr for et træ, så det kan da lade sig gøre.

  kostpris, tidsforbrug og de samlede omkostninger.

1. Inspiration, find det træ du vil lave

Første skridt er at gå en tur i naturen med kamera, kig i en bog eller søg på nettet. Du har brug for et billed eller fem af det træ som du vil lave. Sørg for at du har et godt billed af træet, så du kan se hvilke farver der skal anvendes, hvordan træet er opbygget med grene, samt bladenes størrelse og tæthed.

    Billeder og tegninger

2. Indkøb, du skal bruge disse materialer og dette værktøj

Det første vi skal bruge er ståltråd/kobbertråd, gerne i flere tykkelser. Når stammen og grene er lavet, skal de beklædes med pasta for at give den fylde. Til at drysse savsmuld på skal du anvende en lille si, og når limen er tør skal den males. De små grene laves med filtervat, og blade laves af savsmuld eller græs materialer som kan købes.

    Værktøj og materialer

3. Struktur, opbygning af stamme og grene

Man opbygger stammen enten ud fra en (eller flere) tyk ståltråd som giver træet noget stabilitet, eller man anvender et bundt snoede tynde tråde. Hvis du anvender en tyk tråd som stamme, vikles så en mindre ståltråd om denne, der anvendes til at lave grene. Det er meget lettere end det lyder, men det er her at du skal bruge billedet af træet fra den virkelige verden, så grene får den rigtige fordeling og længde. Du kan nok ikke lavet træet præcist som forbilledet, men brug billedet som retningslinje for hvordan det valgte træ ser ud, og så skal træerne på din bane jo også variere noget for at se naturlige ud.

    Teknik for opbygning af stamme og grene

4. Giv stamme og grene den rigtige form, tykkelse og farve

Når du er tilfreds med stammes og grenenes længde, er det tid til at beklæde træet med pasta eller savsmuld. Pasta er lettest, det påføres en eller flere gange til den ønskede tykkelse opnås. Med savsmuld påføres limen stamme og grene med en pensel, sørg for at give et jævnt lag hele vejen rundt. Derefter drysses savsmuld fra en si over træet så den fordeler sig i limen. Efter en tørretid på 15 til 20 minutter kan man påføre endnu et lag hvis man ønsker en tykkere stamme eller tykkere grene. Til sidst males stamme og grene i de farver som ses på billedet af originalen.

  Brug af pasta
  Limning af savsmuld på stamme og grene
  Sådan laver du savsmuld fra MDF
  Sådan laver du limen

5. Giv træet små grene, fylde og farve

For at give træer små grene anvendes fibermateriale fra filtervat, som sættes på træet. For at fiberen skal side fast skal de yderste grene sprøjtes med maling eller lim. Da filtervat typisk ikke har den ønskede farve, males den med spraymaling - der samtidig limer vattet fast.

  Påsætning af små grene

6. Så færdiggøres træet med blade

Til sidst sprøjtes igen med lim, og træet drysses med blade lavet af savsmuld eller andet græs materiale, der passer i størrelse og farve. Anvend gerne flere nuancer for at give et spil i farverne, og anvend mørke nuancer for neden og de lyse for oven. Når bladene er på plads kan man anvende en mat spraylak for at gøre det færdige træ lidt mere robust.

  Påsætning af blade
  Montering på anlæg

Søg mere information

Internet er et fantastisk sted at søge information, dog synes jeg at det har været svært at finde grundlæggende information om træer, såsom antal stammer og grenes form evt. i form af silhuet billeder. Jeg har samlet de informationer som jeg har fundet, så du kan anvende dem som udgangspunkt i din søgning.

  Referencer på nettet

Comments