Banens Spor, Kurver

Noget af det sværeste ved at lave en modelbane, er at der aldrig er plads nok. Hvis man ønsker en bane hvor toget kan køre rundt skal længden og bredden være store nok til at rumme mindst en cirkel af spor. Det er derfor vigtig når man skal starte et nyt design med at finde den radius som mindst skal overholdes.

Det første der skal findes er hvor meget der kræves af de lokomotiver og vogne der skal anvendes på banen. Den mekaniske opbygning, antallet af aksler, materiellets længde er alle faktorer der påvirker den mindste radius som det kan passere uden af afspore. Når denne radius er fundet kan man i de fleste sporplanlægningsprogrammer indtaste værdien, og man vil så blive advaret hvis designet har kurver der er under denne radius.

Det næste er at finde den radius som visuelt er acceptabelt. En lang vogn vil i en kurve med en lille radius have det meste af vognen ude fra sporet, hvilket ser helt forkert ud.

Løsningen er ofte at designe banen med lange bløde kurver med høj radius på alle synlige stæder, og så lave kurver med lille radius så de kan skjules under en bakke, bro, bygninger eller en tæt skov.

Fabrikanterne af spor har meget forskelligt udvalg af kurvespor, og jeg har forsøgt at samle dem i en tabel.


Vi starter nedefra, FREMO anbefaler at man kun laver kurver med radius over 1 meter, hvilket jo er meget godt for moduler, men på en plade med et tog der skal køre rundt - er det ikke praktisk muligt. Derefter kommer minimums kravene fra danske modulgrupper, igen er det fint til moduler men nok ikke muligt på en pladebane.

Det næste område er de kurver der nok er de mest anvendelige på en privat pladebane, et godt kompromis mellem plads og udseende. I "måske" kurverne er det kurver som jeg kun ville anvende på ikke synlige steder og kurver der måske skal teste med materiellet før de lægges.

Den øverste ramme har kurver hvor meget materiel ikke kommer igennem uden afsporinger, så de kan kun avendes efter en test med materiellet.

Jeg har nu testet med en Kato MY, to lange fladvogne, en med 4 aksler og en med 6 aksler, samt et par små vogne fra et gammelt startsæt. Testen var opbygget af Arnold R1 (192mm)  med 180 graders vending, efterfulgt at 2 stk. S-kurver. Jeg forsøgte både langsomt og hurtigt at trække og skubbe vognene igennem, intet kunne få toget til at hoppe af sporet.

Comments